Ezerjó konferencia

2014.06.24. 20:49 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

2014. május 27-én szervezte meg a Móri Borvidék TDM Egyesület az első Ezerjó Konferenciát a Móri Borvidéken, melynek célja a borvidékünk megismertetése volt turisztikai, gasztronómiai szakemberekkel és a média képviselőivel.

Budapesten a Divinoban volt a gyülekező, Miklós Csabival és Kamocsay Ákossal fogadtuk nagyon komolyan a vendégeket.

divino.jpg

 

Persze csak vicc volt, velük nem lehet komolynak lenni és nem is szabad, pont ez volt az egész nap lényege.

divino2.jpg

Busszal utaztunk le Csókakőre, a vár alatt fogadtak minket. A borok mellé házi sajtokat kóstolhattak a konferencia résztvevői. A Vécsei Családi Pincészet és a Molnár Borház mutatkozott itt be nagy sikerrel. Csatlakozott hozzánk Erdődi Orsolya Csókakő borkirálynője is nagy örömömre.

konferencia 3.jpg

Ezt követően a móri Kapucinus templom előtti téren fogadtak minket a szerzetesek, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend tagjai és a borászok közül a Csetvei Kriszti, a Varga és Fia Pincészet, valamint a Geszler Családi Pincészet képviseltette magát. Összeállt a borkirálynők négyese is, csatlakozott a csapathoz Pfiffer Katalin 2010. évi országos borkirálynője és dr. Klima Olga 2012. évi Móri Borkirálynő, 2013. évi országos borkirálynő második udvarhölgye.

konf4.jpg

A templom mellet lovaskocsira pattantunk, majd a városnézés közben érintettük a Lamberg kastély udvarát, ahol Miklós Csabi, valamint Kamocsay Ákos borait mutatták be. Ezt követően a Bozóky Családi Pincészet pincerendszerének egy részét tekintettük meg és a bormúzeumot, majd a fehérvárcsurgói Károlyi kastély impozáns épületét foglaltuk el. Az ajtóban persze stílszerűen borral várták a résztvevőket, a Maurus borászat és a Lincz Pince boraival folytatódott a kóstolósor, majd az ebéd után kezdődött minden előröl. Rövid előadás és újra megjelentek a pincészetek a kastélyban, de már több fajtát is kínáltak és kötetlen beszélgetésekre is volt idő.

konf5.jpg

A TDM munkatársai mellett a móri Borbarát Hölgyek Egyesülete is segítette a zavartalan lebonyolítást.

 

A célját a konferencia elérte, elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy mindenki jól érezte magát a Móri Borvidéken és remélem minél messzebb elviszik a hírünket! Várunk mindenkit vissza!

Ezerjó Fakanálforgató Főzőverseny

2014.05.25. 21:32 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

Hagyományosan a Szent György-heti Vigasságok keretében rendezték meg idén is az Ezerjó Fakanálforgató Főzőversenyt. Be kell vallanom eddig nem vettem ennyire aktívan részt a délelőtti eseményekben, de innentől kezdve másként lesz!

9-kor volt a hivatalos megnyitó, bár addigra a csapatok már remek hangulatban voltak, rotyogtak a bográcsokban a jobbnál jobb ételek! Vujity Tvrtko volt a nap sztárvendége, aki szintén aktívan részt vett az eseményen, kóstolgatta az ételeket, beszélgetett a részvevőkkel.

A már-már szállóigévé vált mondás szerencsére ezen a napon is bejött: "Borkirálynőkből jók vagyunk!"

Négyen borkirálynők - Erdődi Orsolya, Csókakő Borkirálynője, dr. Klima Olga, 2012. évi Móri Borkirálynő és 2013. évben az Országos Borkirálynő második udvarhölgye, valamint Pfiffer Katalin, 2009. évi Móri Borkirálynő és 2010. évi Országos Borkirálynő - együtt látogattuk meg a csapatokat! Örülök, hogy többen vagyunk egyszerre ott egy eseményen, a hangulat így még jobb, amit a következő kép is tükröz:

10173608_626699777415049_1700725188370863917_n.jpg

Az egyik résztvevő csapattól kölcsönkaptuk a "járgyányaikat"!

 

A nap folyamán az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Táncegyesület lovagi torát rendezett, melyben zsűriként vettem részt.

10247495_762250257133182_1676530376105669034_n.jpg

A tavalyi győztes, Ruff Csaba idén is megvédte a címét! Gratulálok neki!

Kora délután a zsűri értékelte az elkészült ételeket, majd 15 órakor volt az eredményhirdetés. A szervezésért úgy gondolom mindenki nevében mondhatok köszönetet elsősorban a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének, a Lamberg kastély dolgozóinak és mindenkinek aki bármilyen mértékben közreműködött benne.

 

Ajánlom mindenkinek, hogy a délelőtti órákban sétáljon el a Lamberg kastély hátsó udvarába és menjen végig a főzőversenyen részt vevő csapatok között, nem bánja meg! Mindenki közvetlen, barátságos, jóindulatú és a nevetés garantált!

 

 

Móri Szent György-heti Borverseny

2014.05.09. 21:46 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

Móron már évek óta megrendezésre kerül a Szent György-heti Vigasságok, melynek egyik fő eseménye a pénteken megrendezésre kerülő borverseny és annak esti eredményhirdetése.

2014. április 25-én volt idén a borverseny, melyen a Móri Borvidék bortermelőinek borait pontozta egy független zsűri. A borvidékünkhöz tartozó szőlész, borász a zsűriben nem vehet részt, az ország különböző területeiről hívtak borokkal foglalkozó, abban jártas szakembereket.

Először vettem részt borversenyen, nagyon érdekes volt számomra "belülről" látni a bírálás folyamatát. Nagyon jó hangulat volt már kora reggeltől, a közös reggeli megalapozta az egész napot. 9 órakor volt a megnyitó, majd négy csoport zsűrizte a borokat, közel 180 bort értékeltek. 13 órakor lett vége a versenynek, összesítették a pontokat, majd közös ebéd következett.

Este 7 órakor volt az eredményhirdetés, ünnepélyes keretek között átadták az okleveleket díjakat a résztvevőknek.

eredményhirdetés.jpg

 A képen az arany érmet szerző borászok és a díjátadók szerepelnek.

 

Az eredményhirdetést követte a borászbál. Az érdeklődők száma elég csekély volt, de a hangulat annál jobb! Ajánlom mindenkinek - nem csak borászoknak -, hogy jövőre jöjjön el!

Ezerjó Félmaraton

2014.04.24. 20:28 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

2014. április 27-én (vasárnap) a Szent-György heti vigasságok keretében megrendezésre kerül az első Ezerjó Félmaraton!!! 5 km-es, 10 km-es és félmaratoni (21 km) távon vehetnék részt magukat az érdeklődők!

Reggel 10 órakor van a rajt, a rajtnál - a Polgármesteri Hivatal előtt - fél 10-ig lehet majd még nevezni.

A versennyel kapcsolatban további információt itt találtok:

http://ezerjofelmaraton.wordpress.com/

 

Az eseménnyel kapcsolatban a Megyeházán sajtótájékoztatót tartott Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnöke, Mór országgyűlési képviselője és Fenyves Péter, Mór polgármestere, melyen én is részt vehettem.

sajtó 2.jpg

sajtó.jpg

A rajtam lévő pólót kapja meg minden előnevezett és azok a helyszíni nevezők, akik időben érkeznek! :)

 

Várunk szeretettel mindenkit a versenyre! Családoknak kiegészítő programok is lesznek, úgyhogy egy tökéletes vasárnapi kirándulásnak, kikapcsolódásnak is jó!

 

Móri Borászbál

2014.02.21. 11:34 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

2014. január 25-én került megrendezésre a Brindisi Szent Lőrinc Borrend szervezésében Móron, a Hétkúti Wellness Hotel és Lovasparkban az idei Borász Bál. Tálos Tamás nagymester és Bäcker Zsuzsanna a Borbarát Hölgyek Egyesület alelnöke nyitották meg a bált. Megtisztelő volt, hogy engem is külön szólítottak és a jelenlévő borászok és borbarátok segítségét kérték az Országos Borkirálynő választásra való felkészülésében. (Egészen addig még csak egy gondolat volt, hogy elindulok az országoson, de Tálos Tamás bácsi egyértelművé tette :) )

megnyitó.jpg

 Fotó: Hrubos Zsolt

 

Az est kezdetén Sáfrán András tartott borbemutatót, a kíváló vacsorát kísérte végig fantasztikus boraival. Az ételek kitűnően harmonizáltak a borokkal. Kiemelkedett a borok közül számomra a Generosa és a félszáraz Ezerjó.

 unnamed.jpg

Fotó: Hrubos Zsolt

 

A borbemutatót követően nem maradhatott el a Sáfrán fiúk - ifj. Sáfrán András és Sáfrán Balázs - táncbemutatója. Aki kicsit is ismeri őket tudja, hogy fantasztikusan táncolnak, kettőjüket együtt látni pedig még csak fokozta az élményt!

sáfrán fiúk.jpg

Fotó: Hrubos Zsolt

 

Az est további részében kötetlen beszélgetés és táncolás vette kezdetét. Tombolát árusítottam, majd a tombola húzásnál is segédkeztem. Rengeteg felajánlás érkezett a helyi termelőktől, vállalkozóktól, művészektől.

tombola.jpg

borászbál.jpg

Fotó: Hrubos Zsolt

 

A bál rendkívül jó alkalom, hogy a borrend tagjai a munka világából kiszakadva szabadon beszélgethessenek egymással, táncoljanak és elengedjék magukat! Barátságos volt a közeg, kimondottan jól éreztem magam!

Köszönöm a lehetőséget! :) 

Borjour riport

2014.02.05. 14:52 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

A 90.9 Jazzy rádióban minden kedden este 19 órától egy órán keresztül a boré a főszerep. A Borjour elnevezésű műsorban minden héten meghívnak egy borászt, egy borral kapcsolatos rendezvény szervezőjét vagy valakit, aki a témában otthonosan mozog és megkérik, hogy hozzon magával pár üveg bort is. A két műsorvezető Megyeri Sára és Nagy Sebestyén.

images.jpg

2014. január 21-én a Geszler Családi Pincészet volt a meghívott vendég. A családot képviselte Geszler József, Geszler Tamás és én. Szó esett a Móri borvidékről, a pincészetünkről, a helyi szőlőfajtákról és a borkészítés folyamatairól. 2012-es évjáratú Móri Ezerjót (Mór Város Bora 2013) és 2012-es évjáratú Móri Királyleánykát kóstoltunk közben. Szerintem ízlett nekik! :)

Engem kérdeztek a borkirálynő választásról, az ezzel kapcsolatos évközbeni feladatokról, beszéltem a pincénk programjairól és érintőlegesen a marketing feladatokról. 

Előtte nagyon izgultam, hogy élő egyenes adásban hogyan tudok majd beszélni, de annyira kötetlen és barátságos volt a hangulat, nem is volt időm kétségbe esni, elröppent az adásidő hihetetlenül gyorsan!


Akit érdekel az alábbi linkre kattintva meghallgathatja a műsort:

http://borjour.hu/2014-01-21-geszler-pinceszet-mor/

Köszönjük szépen a lehetőséget Megyeri Sárának és Nagy Sebestyénnek!

Bormustra

2014.01.24. 09:35 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

A Móri Borvidéken 7 héten át, 2014. január-februárban bormustrák kerülnek megrendezésre Frei Szabolcs hegybíró szervezésében egymást követő hetek hétfői napjain különböző helyszíneken.
A bormustrán a borvidék bortermelői, borászai mutatják be a 2013-as boraikat úgy, hogy a résztvevők nem tudják éppen kinek a borát kóstolják, kizárólag a fajtáját mondják meg előre.
Általában 25 bor kóstolása és értékelése történik meg hármas blokkokban. A borokat egyesével megkóstoljuk, pár ember felszólal, értékel, majd felfedik a gazdáját, aki pár szóban elmondja az adott bor történetét és adatait, majd folytatódik egy újabb hármas blokkal. A borászok építő véleményt hallanak a boraikról, hogy jelenleg milyen állapotban van, mi a teendő vele a továbbiakban, hogyan tudja még jobbá formálni azt a későbbiekben.
mustra.jpg                                (A kép illusztráció)
Az elsőt 2013. január 13-án Móron tartották, melyen én is részt tudtam venni. Rendkívül nagy volt az érdeklődés, megtöltöttük az Ara Éttermet. A teljes felsorolást nem tudom, de bemutatkozott újboraival a Molnár Borház, Csetvei Kriszti, a Geszler Pince, a Lincz Pince és még sokan mások. A nevek alapján már következtetni lehet, hogy kiváló borokat kóstoltunk. A hangulat nagyon jó volt, a kezdeti félénkséget elhagyva a vége felé már többen hozzászóltak a borokhoz, véleményeztek.
musra2.jpg                                            (A kép illusztráció)
A borok kóstolása, értékelése önmagában egy művészet, ami magával ragadó. Az ehhez kapcsolódó tudás és tapasztalati ismeret végeláthatatlan, megtanulni nem lehet, az évek során gyakorlással alakul ki. Amikor a borokat illatolom, kóstolgatom általában érzem benne, hogy mi esetleg a hiba, vagy milyen illat, ízélményt nyújt, de nem tudom megfogalmazni, nem tudom az érzéseimet társítani valamihez, amivel ki tudom fejezni a külvilág számára, hogy bennem milyen hatást váltott ki az adott bor, de a bormustrán ülve, hallva a hozzáértőket rengeteget tanulhat az ember! Emellett rendkívül érdekes, ahogy a móri borvidék borászai egymás közt társalognak, méregetik egymás borait, érzik benne a helyi jellegzetességeket, felismerik a borok stílusáról a készítőt. Minden ami ott elhangzik tanulságos és előremutató!

Bormustra lesz még idén Csókakőn, Zámolyon, Csákberényben és két alkalom Móron. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Mór Város 30 éves

2014.01.21. 13:07 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

1984. január 1-jén, Magyarországon századikként várossá nyilvánították Mórt. Ennek bizony már harminc éve!


Ebből az alkalomból a Mór Városi Önkormányzat díszünnepséget rendezett a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban 2014. január 10-én, melyet egy Újévi Koncerttel kötött össze. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A koncertet a Móri Ifjúsági Fúvószenekar adta, a zenéiket énekesek, táncosok produkciói színesítették.

szülike.jpg

Beszédet mondott Schmidt Ferenc nyugalmazott polgármester, Fenyves Péter jelenlegi polgármester, Törő Gábor országgyűlési képviselő és dr. Navracsics Tibor.


Szülinapról lévén szó az est nélkülözhetetlen szereplője volt egy hatalmas torta, pontosabban kettő, két helyen a teremben, amit a jelenlévők megkóstolhattak, mellé pedig a megjelenteknek bort kínáltunk.

torta.jpg(Fotó: Hrubos Zsolt)

Rendkívül színvonalas műsornak lehettünk résztvevői és a beszédek is nagyon megindítóak, emberközeliek voltak!

Kiváltképp tetszett, hogy a beszédekben kiemelték a vezetők, mennyire fontos a móri borászok áldozatos munkája és az együttműködés a még sikeresebb jövő elérése érdekében!

Borszentelés

2014.01.15. 13:22 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

Móron 2013. december 27-én tartották a Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a Borbarát Hölgyek Egyesülete által szervezett János napi boráldást a móri Református Egyház, Perczel Mór utcai templomában.

 

Egy rövid visszatekintés a hagyomány múltjára:

A Szent János-napi boráldás eredetét Magyarországon a 15. századig vezethető vissza. A legenda szerint Aristodemus pogány főpap mondta azt Szent Jánosnak, hogy akkor hisz Krisztusban, ha megissza a méreggel teli boroskelyhet. A mérget két gonosztevővel is megitatták, akik azonnal meghaltak. János a bor megáldása után megitta a bort és életben maradt. Köpenyét a két halottra terítette, és azok feltámadtak. A pogányok hittek és megkeresztelkedtek. A magyar népi kalendáriumban december 27-e Szent János napja.


A szőlősgazdák ezen a napon bort szenteltetnek, s minden hordóba öntenek belőle egy pár cseppet, hogy boruk meg ne romoljon, a többit pedig elteszik gyógyítószerül.

(http://www.borrend.hu/szent_janos_napi_ujborszentelo)

 

A borrend tagjai magukkal hozták az eseményre az idei boraikat és azokat elhelyezték a templomban a boráldás előtt. A Szolgáltató Szeretet Házban gyülekeztünk, majd közösen átvonultunk a templomba, ahol először Veres Péter református lelkész mondott áldást, majd Gerendai Sándor katolikus pap szentelte meg a borokat.

borszentelés 1.jpgborszentelés 2.jpg

Szó esett a borszentelés lényegéről, a bor Bibliai vonatkozásairól és az áldás lényegéről. Nagyon tetszett, hogy mindkét pap jelen volt az eseményen. A szertartáson részt vettek a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, a Borbarát Hölgyek Egyesületének tagjai és más érdeklődők.

bor3.jpgborsz3.jpg

Ezt követően visszamentünk a Szeretet Házba, ahol főként a Borbarát Hölgyek áldozatos előkészületeinek köszönhetően megterített asztal várt minket. A szendvicsek, sütemények, pogácsák mellett a borászok újborait is megkóstolhattuk.

borsz 4.jpg

Ez az est lehetőséget biztosít arra, hogy a bor iránt érdeklődők találkozhassanak, kötetlenül beszélgethessenek, értékeljék a múlt év eseményeit, megköszönhessék a sok segítséget és előirányozzák a jövő évi feladatokat. 

Különösen jó volt a hangulat, közvetlen és nyitott, mosolygós és barátságos! Köszönöm, hogy a részese lehettem!

Díszvacsora Miklós Csabi - 2013. év Juniorborásza - tiszteletére

2014.01.14. 13:48 | moriborkiralyno2013 | Szólj hozzá!

Miklós Csabit úgy gondolom senkinek nem kell bemutatni. Egy rendkívül sokoldalú, a Móri Borvidék fejlődéséért állhatatosan küzdő, fantasztikus borokat készítő és azokat kiváló marketinggel értékesítő fiatal borász. Kijelenthetjük, hogy a leghíresebb móri borász!

Méltán nyerte el az év Juniorborásza címet 2013-ban. A Fogadó az Öreg Préshez 2013. decemberében díszvacsorát szervezett a tiszteletére, melyen én is részt vehettem. Az estét megtisztelte Kiss Barbara, az Országos Borkirálynő, a Móri Borvidék TDM Egyesület tagjai, a Borbarát Hölgyek Társaságának képviselői, borászok és más érdeklődők.

mik.jpg

A vacsorát egy kilenc borból álló borkóstoló kísérte végig. A Fogadó szakácsa a borokhoz igazította az ételsort.

Miklós Csabi mesélt közben kötetlenül a borokról, a technológiáról, a terveiről, Mór jövőjéről, mindenről, ami a téma kapcsán felmerülhetett. Amiket a saját pincéje és borai kapcsán megvalósított példaértékű! Megtestesíti mindazt, ami Mórnak kell a fejlődéshez, ahhoz, hogy a jövőben ki tudjon törni és elnyerje a méltó helyét a borvidékek között. A pozitív hozzáállása, a lelkesedése, az, ahogy ezt elő tudja adni már magában egy igazi élmény volt! Nem vettem még részt általa tartott borkóstolón, de ha alkalmam lesz rá a későbbiekben többször is érdemes végighallgatni és ajánlom mindenkinek! Egy fantasztikus este volt!


Gratulálok mégegyszer Miklós Csabinak, további sok sikert kívánok neki a céljai eléréséhez és köszönjük a szervezést Möllmann Erzsi néninek!