MÓRI EZERJÓ
A borkirálynő választásra ki kellett egy bort választani, melyet a kedvencemnek tekintek. Móri lévén egyértelmű volt számomra, hogy az Ezerjót választom és azok közül pedig haza húzott a szívem, a Geszler Családi Pincészet 2012. évi Móri Ezerjóját választottam.
Az Ezerjó jellemzői:
Az ezerjó egy magyar történelmi fehér szőlőfajta, hungarikum. Tőkéje erős növekedésű, kevés számú vesszőt nevel. Levele szív alakú, vastag szövetű, erősen hólyagos, lombozata ritka. Fagy- és rothadás érzékeny. Fürtje nagy, ágas, tömött; bogyói nagyok, hosszúkásak, sárgászöldek, áttetszők. Korán érik, bőtermő fajta. Bora alkoholban gazdag, kemény, kissé fanyarkás ízű, markánsan savas, zöldesfehér színű, száraz, nem illatgazdag bor. A Mór környéki gazdaságokból származó gyümölcsök bora a legjobb minőségű és jól érlelhető.
Fiúgyermek áldó hatásáról máig szól a helyi legendárium, aki nem hiszi, járjon utána…
Geszler Családi Pincészet Móri Ezerjó 2012
(oltalom alatt álló eredetmegjelölésű SZÁRAZ fehérbor)
2013-ban ez a bor nyerte el a Mór Város Bora megtisztelő címet, ezzel a Móri Ezerjók legjobbja lett. A díjat Mór Város Önkormányzata adja a móri Szent György napi borverseny eredményei alapján tavasszal, de a díj ünnepélyes átadására a Móri Bornapokon került sor.
Bor és gasztronómia: aperitifként, fehér és fűszeres és csípős húsokhoz, savanykás ételekhez kitűnő, a férfitalálkozók főszereplője lehet.